Het Breinhelden programma
Hoe kun je gedurende het schooljaar gericht bezig zijn met executieve functies? Dit programma gaat je daar flink mee op gang helpen. We bieden je activiteiten en tips om gedurende twintig weken gericht te kunnen werken aan het versterken van executieve functies in jouw groep. Het is belangrijk om te praten over executieve functies met kinderen.
Het is echter een heel abstracte term. Daarom heten de executieve functies Breinkrachten in ons programma. En elke Breinkracht heeft zijn eigen symbool, verbalisering (spreuk) en teken (beweging). Zo wordt het voor kinderen veel toegankelijker om over executieve functies te praten.
Effi en Furon komen van de Breinheldenplaneet. Zij hebben speciale Breinkrachten. Met deze Breinkrachten helpen ze de kinderen van jouw groep om hun eigen Breinkrachten te ontwikkelen en zo zélf een Breinheld te worden. Effi en Furon groeien met de kinderen mee! Dat betekent dat ze in elk deel een stukje ouder zijn. Op die manier sluiten de illustraties aan bij de kinderen.
Opbouw van het programma
Het programma bevat 20 weken, een introductieweek met verhalen, een tussendoorweek en een afsluitweek. Elke week bevat twee activiteiten en twee tips. Elke week staan er twee Breinkrachten centraal. Ook vind je bij verschillende weken handige weetjes met feiten uit de literatuur.
Een aanbod per groepscluster
Doordat Breinhelden per groepscluster wordt aangeboden betekent dit dat kinderen twee jaar achter elkaar hetzelfde aanbod aan activiteiten krijgen. En dat is niet zonder reden! Veel herhaling is goed bij het versterken van Breinkrachten. Eenmalige oefeningen zouden niet het effect bereiken dat we willen bereiken. Een som kunnen uitrekenen leer je ook niet in één keer. Gelukkig worden er bij elke activiteit genoeg suggesties gegeven om de activiteit toe te spitsen op jouw klas. Zo kun je lezen hoe je de activiteit makkelijker of juist moeilijker kunt maken. Én geven we je ideeën hoe het ook nog anders kan.
De verschillende delen – een doorgaande lijn
In het deel voor groep 1/2 maken de kinderen kennis met Effi en Furon en komen ze te weten hoe Effi en Furon een Breinheld zijn geworden. De kinderen leren wat de Breinkrachten inhouden en hoe je deze in het alledaagse leven gebruikt. De kinderen worden zelf een Breinheld mét een echt diploma. Alle activiteiten zijn speels opgezet, zodat het aansluit bij kleuters.
In het deel voor groep 3/4 wordt daar op voortborduurd. De Breinkrachtenkast en coöperatieve werkvormen zijn als nieuwe elementen toegevoegd. De Breinkrachtenkast is een spellenkast die ingezet kan worden om Breinkrachten te trainen. Er worden verschillende spellen genoemd en we benoemen daarbij welke Breinkracht getraind wordt. Spel is namelijk uiterst belangrijk als het gaat om het versterken van de Breinkrachten. Er zijn in dit deel extra verhalen opgenomen om het thema levend te houden. Vanaf dit deel maken de kinderen ook kennis met Breinbotje, een robotje dat helpt bij Onthoud- & Doekracht.
In het deel voor groep 5/6 is er aandacht voor het in kaart brengen van het eigen Breinkrachten­ontwikkelproces: kinderen gaan een portfolio bijhouden. Ook in dit deel zijn coöperatieve werkvormen opgenomen, zodat alle kinderen actief kunnen deelnemen aan de les. De Breinkrachtenkast bevat nu andere spellen, welke klasdoorbrekend aangeboden kunnen worden. Er zijn ook in dit deel extra verhalen opgenomen om het thema levend te houden.
In het deel voor groep 7/8 ligt het accent minder op de tekens en verbaliseringen. De symbolen blijven een belangrijke rol houden om het gesprek over de Breinkrachten met kinderen aan te gaan. In dit deel maken we jou als leerkracht attent op het thema dat boven de Breinkrachten ‘hangt’. Plan- & Regelkracht en Tijdkracht zijn namelijk belangrijk voor het thema ‘huiswerk organiseren’ en Gevoelskracht en Stopkracht zijn belangrijk voor het thema ‘mijn gevoelens de baas zijn’. De Breinkrachtenkast, de coöperatieve werkvormen en het portfolio vind je ook in dit deel terug.
Checklists
In alle delen van Breinhelden vind je checklists terug, waarin jij als leerkracht de vorderingen van de kinderen kunt bijhouden. Verschillende activiteiten komen in meerdere delen voor, maar dan aangepast aan de ontwikkelingsfase van de kinderen in het groepscluster. Zo wordt een doorgaande lijn gewaarborgd. Zo kun je écht doordacht werken aan executieve functies!
Benieuwd naar de Breinkrachten? Zie hier alle Breinkrachten
Wil je onze boekpresentatie zien?
Wil je de boekpresentatie zien van het Breinheldenprogramma?
Heb je een vraag?
Wil je met Breinhelden aan de slag en heb je vragen? We beantwoorden ze graag. Kijk eerst even bij de veelgestelde vragen. Je vindt daar misschien het antwoord dat je zoekt, zoals of het mogelijk is om een zichtzending te ontvangen enzovoort. Staat jouw vraag daar niet tussen? Neem dan contact met ons op!