Als je met kinderen werkt aan het versterken van executieve functies is het goed om aan te sluiten bij de belevingswereld van de kinderen. In dit programma maken de kinderen kennis met twee Breinhelden: Effi en Furon.Breinhelden-Breinkrachten-Leervaardigheden-Onderwijsprogramma-Executieve Functies-OnderwijsEffi en Furon komen van de Breinheldenplaneet. Zij hebben speciale Breinkrachten. Met deze Breinkrachten helpen ze de kinderen van jouw groep om hun eigen Breinkrachten te ontwikkelen en zo zélf een Breinheld te worden.

Effi en Furon groeien met de kinderen mee! Dat betekent dat ze in elk deel een stukje ouder zijn. Op die manier sluiten de illustraties aan bij de kinderen.

 

Het Breinheldenprogramma

Hoe kun je gedurende het schooljaar gericht bezig zijn met executieve functies? Dit programma gaat je daar flink mee op gang helpen. We bieden je activiteiten en tips om gedurende twintig weken gericht te kunnen werken aan het versterken van executieve functies in jouw groep. En met dit programma hebben we meer voor ogen.

We willen je graag het volgende meegeven:

Ten eerste is het een bewustzijn: weten dat alles om ons heen doordrenkt is van vaardigheden op het gebied van executieve functies. Executieve functies zijn een betere voorspeller voor schoolsucces dan het IQ. Door je handelingen in het licht van executieve functies  te zetten, draag je bij aan de ontwikkeling van de kinderen in jouw klas.

Ten tweede is het belangrijk om te beseffen dat je eigenlijk al heel veel aan het versterken van executieve functies doet, maar dat je het vanaf nu in een groter geheel kunt plaatsen.

En tot slot: Denk niet te moeilijk. Het zit ‘m in de nuances. Het zijn vaak de kleine dingen die het ‘m doen. Neem de tijd om de leerlingen te observeren en zo te ‘luisteren’ naar wat ze nodig hebben. Om executieve functies bij kinderen te versterken, moet je ze kunnen onderscheiden en zien wat er goed gaat en wat nog in ontwikkeling is. Observeren is een krachtige tool als het gaat om signaleren van executieve functieproblematiek.

Zie hier alle Breinkrachten