Het Breinhelden programma

 

Het Breinheldenaanbod bestaat inmiddels uit 4 programma's;4 covers boeken Breinhelden

Onderwijsprogramma

Maak kennis met de Breinhelden Effi en Furon. Deze helden leren je leerlingen hoe ze hun Breinkrachten kunnen versterken. Bijvoorbeeld de kracht om hun aandacht bij een taak te houden, de kracht om een reactie uit te stellen of de kracht om met veranderingen om te gaan. 

Volgehouden aandacht, flexibiliteit, doelgericht doorzetten en emotieregulatie zijn een aantal executieve functies ofwel regelfuncties van ons brein. Het zijn de functies die we nodig hebben om ons gedrag te sturen. Executieve functies zijn bepalend voor je (school)succes. Goed dus om daar expliciet aandacht aan te besteden. 

Het Breinhelden Onderwijsprogramma is er voor groep 1-2, groep 3-4, groep 5-6 en groep 7-8. Het maakt niet uit of je leerlingen al bekend zijn met Breinhelden, daar wordt in het boek rekening mee gehouden. Door het Breinheldenprogramma in heel de basisschool in te zetten, waarborg je een doorgaande lijn op het gebied van executieve functieversterking. 

Heeft een kind extra oefening nodig of wil je met een klein groepje kinderen werken aan een specifieke Breinkracht? Bekijk dan ook het Breinhelden Oefenprogramma.  

 

Oefenprogramma

Wil je met een kind werken aan een specifieke executieve functie? Het Breinhelden Oefenprogramma biedt daarvoor een volledig uitgewerkt stappenplan.

Het programma omvat per Breinkracht (executieve functie) tien wekelijkse bijeenkomsten en is uit te breiden met extra oefensessies. Daarmee kun je ieder kind individueel of in een klein groepje begeleiden bij het versterken van de executieve functies. 

Deze uitgave bestaat uit een ringband met 11 katernen: een algemeen katern en tien losse katernen met aparte oefeningen voor de tien Breinkrachten en digitale bijlagen. Daarmee heb je alle informatie in handen om met een kind: 

 • een leerdoel te bepalen; 
 • hulpmiddelen te zoeken die hem ondersteunen; 
 • de Breinkracht te trainen; 
 • de ontwikkeling te evalueren. 

Daarnaast ontvang je bij deze ringband meer dan 150 pagina’s aan werkmateriaal voor de oefensessies. Dit materiaal krijg je als digitale bijlage, zodat je alles vanaf je computer kunt printen. 

 

Verhalenboek

Het boek Ontdek je Breinkrachten met Effi en Furon bevat tien aansprekende (voorlees)verhalen over de Breinhelden Effi en Furon. Zij belanden in herkenbare situaties, waarin ze een bepaalde Breinkracht nodig hebben. Achterin het boek vind je een korte toelichting op de Breinkrachten en vragen om het gesprek met een kind aan te gaan. 

 • Kun je maar niet aan een taak beginnen? Probeer je Startkracht in te zetten! 
 • Droom je vaak weg als iemand iets vertelt? Gebruik dan je Aandachtkracht! 
 • Vergeet je steeds wat je moet doen? Dan heb je je Onthoud- en Doekracht nodig!

Startkracht, Aandachtkracht en Onthoud- en Doekracht zijn drie van de tien Breinkrachten ofwel executieve functies. Deze executieve functies regelen hoe we een taak uitvoeren of een probleem oplossen. Ze regelen bijvoorbeeld of je kunt doorzetten als het moeilijk wordt, of je kunt plannen en organiseren, en hoe je omgaat met emoties. 

Het is belangrijk dat kinderen hun executieve functies goed ontwikkelen. Dat begint bij bewustwording: wat zijn deze functies en wanneer gebruik je ze? Daarvoor biedt dit boek het ideale uitgangspunt. 

 

Tips voor thuis 

Bij iedere taak die we uitvoeren, zijn onze hersenen actief. Ons brein regelt dat we taken kunnen uitvoeren en hoe we dat doen. Daarbij gebruiken we onze executieve functies: de regelfuncties van het brein. Het gaat daarbij om vaardigheden zoals plannen, organiseren en je aandacht erbij houden. Maar ook flexibel denken, je emoties reguleren en kunnen doorzetten als het tegenzit zijn executieve functies. Belangrijke functies voor kinderen dus om goed te ontwikkelen! 

Het programma Breinhelden vertaalt de executieve functies naar tien aansprekende Breinkrachten. En net zoals je spierkracht traint om sterker te worden, kun je ook je Breinkrachten trainen en versterken. Dat kan op school, maar ook thuis. Daarvoor is deze gids bedoeld. De gids geeft per Breinkracht tips 

 • wat je met je kind kunt doen, 
 • hoe je de kracht kunt ondersteunen, 
 • waarover je met je kind kunt praten en 
 • wat je kunt lezen als je meer wilt weten over een specifieke executieve functie. 

Veel scholen werken met Breinhelden. Deze praktische gids sluit naadloos aan op het schoolprogramma. 

 

 

Benieuwd naar de Breinkrachten? Zie hier alle Breinkrachten

Wil je onze boekpresentatie zien?

Wil je de boekpresentatie zien van het Breinheldenprogramma?

Klik hier!

Heb je een vraag?

Wil je met Breinhelden aan de slag en heb je vragen? We beantwoorden ze graag. Kijk eerst even bij de veelgestelde vragen. Je vindt daar misschien het antwoord dat je zoekt, zoals of het mogelijk is om een zichtzending te ontvangen enzovoort. Staat jouw vraag daar niet tussen? Neem dan contact met ons op!

We social!