Geef je klas een Breinheldenjas

Ben je inmiddels lekker bezig met Breinhelden en wil je je klas echt Breinheldenproof maken. We hebben een aantal tips en ideeën voor je om jouw klas een Breinheldenjas te geven. Deze tips een ideeën hebben we zelf bedacht of gezien bij gebruikers. We delen deze tips een ideeën graag met jou!


  1. Breinheldenmuur

Zorg voor een muur waar je de Breinhelden en Breinkrachten hebt hangen. Hang naast elke Breinkrachtsymbool een leeg spa-flesje waar je het etiket af hebt gehaald. Door deze met zand te vullen kan deze dienen als een metertje. Hoe voller hoe harder de kinderen hebben gewerkt aan deze Breinkracht. Uiteraard kun je ook kiezen voor afbeeldingen van metertjes die je kunt kleuren. Hang ook de verbalisering, de spreuk, bij de symbolen op de muur.

Bevestig aan de muur ook Breinkrachtbewijzen. Gaat er iets heel goed in de klas? Maak er een foto van, print ‘m uit en hang ‘m op. Je kunt er ook voor kiezen om foto’s te maken van dingen die nog wat verbetering behoeven. Schrijf hierboven: hier werken wij aan.

De Breinheldenmuur is uitermate geschikt voor een koppeling van Breinkrachten aan klassenregels. We hebben er hier een aantal voor je:


2. Plak op die stickers!

Bij de uitgeverij zijn Breinkrachtstickers te koop. Plak ze op de spellen in je spelletjeskast om aan te geven welke Breinkrachten geoefend worden met het spel. Maar je kunt de stickers ook gebruiken als:

  • Beloningstickers: Laat kinderen alle stickers verzamelen binnen een activiteit of een aantal. zorg voor passende beloningen.
  • Herinneringstickers: om duidelijk te maken welke Breinkracht nog wat verbetering kan gebruiken. Plak bijvoorbeeld bij een kind met en rommelig laatje een Plan- & Regelkracht sticker op het laatje als herinnering.

Graag geven we je ook de volgende suggesties: plak een Plan- & Regelkrachtsticker op de kast waar kinderen een nieuw schrift of pen/potlood kunnen pakken. Plak er ook één op hun kluisje. Heb je en begroetingskaart waarbij kinderen mogen kiezen op welke manier ze je begroeten? Plak er een Onthoud- & Doekracht (onthouden hoe de begroeting gaat) en Gevoelskrachtsticker (begroeten is een manier om met elkaar te verbinden) bij.

Delen de kinderen een pennenbekertje met elkaar: ook hier passen stickers op!

Klik op de afbeelding om stickers te bestellen

3. Breinkrachtring

Lamineer voor elk kind de symbolen en bevestig deze aan een ring die aan de tafel hangt. Zo kunnen kinderen altijd teruggrijpen op de symbolen en kunnen de kinderen als er een specifieke Breinkracht wordt behandeld de betreffende Breinkracht naar boven leggen. De ring is ook goed inzetbaar voor kleine Breinkrachtquizjes of voor het evalueren van gedrag.


4. Raamhelden

Bij de downloads vind je de raamhelden. Dit zijn uitvergrote versies van de Breinhelden. Je kunt ze uitknippen, achter het raam plakken en overtrekken en inschilderen. Maar de raamhelden zijn ook leuk om als papieren versie in je klas op te hangen. Dat kan op de Breinheldenmuur uiteraard.


5. Leuke (knutsel)ideeën om het klaslokaal aan te kleden

Laat de kinderen zichzelf knutselen of tekenen als Breinheld. Kies je voor het platte vlak dan kun je de lijfjes van de Breinhelden uit de bijlage gebruiken en kinderen daar hun eigen hoofd op laten tekenen. Uiteraard kun je ook een foto gebruiken hiervoor. Plak deze op de deur, zo is duidelijk te zien welke Breinhelden er in jouw klas zitten. Jij hoort er ook bij he?

Laat kinderen Breinkrachtsymbolen op stenen of houten schijven schilderen. In de onderbouw is dit leuk voor bijvoorbeeld de zandhoek. In de bovenbouw kunnen deze stenen verdiend worden en ingeruild worden tegen een beloning bijvoorbeeld. Het is ook leuk om de kinderen van brooddeeg Breinhelden te laten maken en dit op een bord te plakken met stevige lijm.

De Breinhelden worden ouder. Gedurende de delen ontwikkelen ze met de kinderen mee. Zorg voor een set Breinhelden van elke leeftijdscategorie op een a4: laat kinderen er dingen bij schrijven. Wat kan ik straks als ik een grotere Breinheld ben? Zo laat je ze het ontwikkelperspectief zien.

De Breinheldenplaneet en Breinbotje doen het ook ontzettend leuk op plantenpotten en tafelprullenbakjes. Druk de afbeeldingen af op sticker-/etiketpapier.


Leuk weetje: Wist je dat in onze Breinheldenfacebookgroep heel veel leuke ideeën gedeeld worden door gebruikers. Kijk ook eens in deze groep!

Vel plezier met het aantrekken van jouw Breinheldenjas voor jouw klas!

Esther Monfils

Esther Monfils schreef samen met Belinda Herrewijn Breinhelden. Ze werken beiden bij De Praktijk4Kids. Esther heeft ervaring in het basisonderwijs als leraar, RT-er en IB-er. Nu werkt zij als Orthopedagoog Leerproblemen en verzorgt zij diagnostiek en behandeling bij kinderen bij wie het leren niet vanzelf gaat. Esther traint schoolteams en leraren op het gebied van Breinhelden, executieve functies, mindset, hoogbegaafdheid en leerproblemen. Dat doet zij met veel enthousiasme en energie.

Leuk nieuws over een volgend Breinheldendeel!

We schrijven een aanvullend Breinheldendeel! Een deel voor onderwijsprofessionals die in de kleine setting (groepje leerlingen of één op één) met leerlingen werken. Dat deel laten we op dit moment testen! Op gebruik en effectiviteit. Eind april ronden we ons onderzoek af en verwerken we de bevindingen. We verwachten dat dit deel in de zomer van 2022 gereed zal zijn. Ook bij dit deel wordt de uitgave verzorgd door uitgeverij Bazalt!

Wil je onze boekpresentatie zien?

Wil je de boekpresentatie zien van het Breinheldenprogramma?

Klik hier!

Workshops online per open inschrijving

Volg de workshop online per open inschrijving! Leer meer over hoe je Breinhelden kunt inzetten.

Klik hier voor meer informatie en aanmelden!

Heb je een vraag?

Wil je met Breinhelden aan de slag en heb je vragen? We beantwoorden ze graag. Kijk eerst even bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag daar niet tussen? Neem dan contact met ons op!

We social!